Novetats i Notícies

« Ves enrere

Jornada Dades obertes, Transparència, Intel·ligència artificial i discriminació algorítmica: qüestions jurídiques a debat

Jornada Dades obertes, Transparència, Intel·ligència artificial i discriminació algorítmica: qüestions jurídiques a debat

L'algorisme és un conjunt ordenat i finit d'operacions que permet trobar la solució d'un problema. Un conjunt, doncs, d'instruccions definides, delimitades i lògiques que serveix per a processar dades, realitzar còmputs o dur a terme tasques o activitats. El seu ús per part de les administracions públiques és cada vegada més creixent a l'hora de la presa de decisions i la generació d'actes administratius en un marc com les decisions administratives automatitzades o la intel·ligència artificial. En aqueixos casos pot haver-hi un ús inadequat del desenvolupament dels algorismes que produïsquen un biaix quan el sistema d'aprenentatge automàtic reflecteix els valors de les persones que els van desenvolupar o van entrenar. Entre ells els biaixos o discriminacions per raó de gènere. La Jornada té per objecte reflexionar sobre aquests problemes jurídics i aportar solucions.
 
Aquesta jornada tindrà lloc el dia 14 de juliol de 2022.
El període de preinscripció és fins al dia 13 de juliol de 2022 a través del formulari de preinscripció.
Modalitat presencial: Sala de Judicis de la Facultat de Dret de la Universitat d'Alacant.
Modalitat en línia: Sala virtual por MEET (s'enviarà enllaç a les persones inscrites, una vegada acabat el termini de preinscripció).
L'activitat es podrà seguir en directe per VideoStreaming en l'adreça: http://vertice.cpd.ua.es/salajuicios. Aquesta assistència no donarà dret a certificació.
 

Programa de la jornada:

10 hores.
 
Conferència inaugural. La regulació jurídica dels algorismes. Ponent: Alejandro *Huergo *Lora. Catedràtic de Dret Administratiu (Universitat d'Oviedo) Presenta: Josep Ochoa Monzó. Professor Titular de Dret Administratiu (Universitat d'Alacant)
 
11,30 hores.
 
Taula redona: "La intel·ligència artificial i els drets digitals davant la discriminació algorítmica: on estem?". Coordina i modera: M.*ª Concepción Torres Díaz. Advocada i Professora Associada de Dret Constitucional (Universitat d'Alacant)
Intel·ligència artificial i violència de gènere.
Ponent: María Cristina Alonso Salgado. Professora Ajudant Doctora (Universitat de Santiago de Compostel·la).
Discriminació algorítmica: detecció, prevenció i tutela.
Ponent: Pilar Rivas Vallejo. Catedràtica de Dret del Treball (Universitat de Barcelona).
 
Drets digitals, intel·ligència artificial.
Ponent: Nuria Reche Tello. Professora Ajudant Doctora (Acreditada Contractada Doctora) de Dret Constitucional (Universitat Miguel Hernández d'Elx).
Igualtat i no discriminació en intel·ligència artificial.
Ponent: Karlos Castella. Investigador del *Institut de *Drets *Humans de Catalunya. Professor Associat de Dret Constitucional (Universitat de Barcelona).
 
13,30 hores.
 
Clausura.